Bel ons gratis op 0800 333 5555

Aanmelden nieuwsbrief

Met de Konmari-methode kan iedereen opruimen!

De Japanse opruim-goeroe Konmari (voluit Marie Kondo) is inmiddels al een tijdje beroemd om haar efficiënte opruimmethode. Ze heeft diverse boeken uitgebracht en is een hit in talkshows en op YouTube-kanalen. Daarnaast houdt ze regelmatig lezingen over de Konmari-methode en is er een heuse serie uitgebracht op Netflix waarin ze rommelige huishoudens op orde brengt. Wij nemen deze beproefde methode in dit artikel met u door.

opruimmethode-marie-kondo

De populaire opruimmethode van Marie Kondo

Het begon allemaal jaren geleden met het meest bekende boek van Marie Kondo: The life-changing magic of tydying up. Het boek wordt inmiddels verkocht in 25 landen en laat lezers methodisch hun huis opruimen, voor eens en voor altijd. De kracht van het boek en de uiteindelijke doelstelling, is dat u na het doorlopen van alle stappen alleen nog spullen overheeft waar u echt aan gehecht bent. Spark Joy noemt Marie Kondo dit, gelijknamig aan de titel van haar tweede boek. Hierdoor zult u weer houden van uw spullen en zult u kritischer zijn met de spullen die u later uw huis in brengt. Een win-win situatie dus in onze consumptiemaatschappij.

Het verschil met andere opruimmethodes

Het begint allemaal met weggooien. Maar u gaat hierbij anders te werk dan misschien logisch zou lijken: u gooit niet de spullen weg die u niet meer wilt hebben, maar neemt alle spullen in dezelfde categorie door en kiest voor de spullen die u wilt houden. Vervolgens gooit u weg wat er overblijft. Een ander verschil met meer conventionele opruimmethodes, is dat u alle spullen in een bepaalde categorie uit het hele huis bij elkaar brengt en niet per ruimte te werk gaat. Dit gaat op volgorde: eerst kleding, dan boeken, papierwerk, komono (diversen) en ten slotte aandenkens en geschenken. Aan de slag!

Opruimen volgens de Konmari methode

U brengt dus allereerst alle kleding bij elkaar. Volgens Marie Kondo is dit de eenvoudigste categorie om grip te krijgen op de Konmari-methode. U pakt steeds een kledingstuk en terwijl u het vasthoudt, vraagt u zich af of u hierbij iets voelt. ‘Does it spark joy?’, letterlijk vertaald: spat er geluk vanaf? Zo niet, dan doneert u het of gooit het weg. Krijgt u er wel een goed gevoel bij, dan mag het blijven. Maar zorg eerst dat u alle kledingstukken door uw handen heeft laten gaan, voor u ze een plekje geeft. Eerst weggooien, dan opruimen. Ook binnen de categorieën kunt u subcategorieën maken om het makkelijk te maken. Neem bijvoorbeeld eerst alle T-shirts door, dan alle vesten en zo verder.

Laden en kasten netjes inruimen

Vervolgens ruimt u de spullen weer op, maar dit doet u per categorie op één plek in huis. Maak een plaats voor alle boeken, alle kledingstukken en al het papier en laat het niet op verschillende plekken in huis rondslingeren. Marie Kondo zelf gaat hier zelfs zo ver in dat ze al haar spullen ’s avonds uit haar tas haalt en ze netjes in een lade opbergt. De volgende ochtend haalt ze deze er dan weer uit. Ook in de lades en kasten bergt u alles netjes op: gooi niet alles in de kast omdat u het toch niet ziet, want u bent zich er toch bewust van. Overal op YouTube zijn daarnaast filmpjes te zien waarin Marie Kondo laat zien hoe u kleding het beste kunt vouwen volgens de Konmari-methode.

Uw huis op orde, uw leven op orde

Na het volgen van de Konmari-methode heeft u als het goed is alleen nog spullen in huis waar u echt om geeft. Dit mogen slechts 100 items zijn, maar ook een kast vol boeken en een goed gevulde garderobe. Bij de Konmari-methode gaat het om kwaliteit en niet om kwantiteit. Het gaat er niet om dat u minimalistisch gaat leven, maar dat u een leven heeft tussen spullen die u een goed gevoel geven. Door een opgeruimd huis krijgt u een opgeruimd leven en wordt alles overzichtelijker.